dimecres, 7 d’octubre de 2009

El gripau i les albergínies blanques

Vaig plantar a l'hort una varietat d'albergínia que dóna uns fruits blancs i de gust molt delicat. Les plantes no m'han donat gaires problemes, no han patit cap plaga i han donat una bona producció.
Es veu una mica la capa de "mulching" de palla, que poso a l'hort per retenir la humitat del sòl i detenir el creixement d'herbes no desitjades. El que germina de la palla són espigues de blat, però!

Aquest estiu ens va visitar un gripau, quin luxe! Un veritable heroi, passejant-se per aquesta urbanització tan plena de murs i ciment. No sé pas on deu ser ara, el vàrem veure dos vespres però ara ja fa dies que no el veiem. Quina llàstima que aquesta espècie, tan abundant fins fa pocs anys, ara sigui tan rara. Els amfibis és el grup d'animals que està patint més severament les conseqüències de la pèrdua d'hàbitat, la contaminació de les aigües i el canvi climàtic.
A Cabrils mateix, queden ben poques basses on els amfibis hi puguin criar tranquil·lament (si és que en queda alguna). Llàstima que la gent no valori la importantíssima funció que fan aquests animals, uns excel·lents aliats de jardiners i horticultors, doncs devoren llimacs, mosquits... Alguns científics alerten de que el declivi de les poblacions d'amfibis arreu del món podria ser com "el canari de la mina", un avís que hauria de fer que ens poséssim les piles. Espero que la basseta que tenim en construcció serveixi d'alguna cosa.
Per més informació sobre conservació dels amfibis i els rèptils:
http://www.arc-trust.org/
Societat Catalana d'Herpetologia


ESTAT DEL JARDÍ

Aquestes setmanes en Jordi ha anat plantant plantetes de Lippia nodiflora i Frankenia laevis, dues especies tapissants resistents a la secada. De primer vaig tenir alguns dubtes en relació a la Lippia, doncs no és una espècie autòctona, però vaig veure que és una espècie molt mel·lífera, i a Bioriza em van dir que no es té constància de que s'escapi i sigui molt invasora (ja fa molts anys que s'utilitza en jardineria).


Les carbasseres han crescut bestialment, formant una capa ben densa. També han produït moltes carbasses!

flor de Lippia nodifloraUn plat de pasta fet amb verdures i herbes de casa:
Galets (era el que tenia a mà, però segurament queda millor amb espirals) amb albergínia blanca i carbassó a la planxa, oli d'oliva, llavors de carabassa i fulles de sàlvia i menta.
I el toc especial: algunes fulletes de verdolaga (Portulaca) l'herba espontània que creix a l'hort!

2 comentaris:

  1. Una saborosíssima amanida amb verdolagues és: verdolaga, tomate talladet a quadrets, ceba d'igual manera, formatge fresc, oli i vinagre, una herba aromàtica mòlta pel damunt, orenga, sedrolitja... i si es vol pebre també. Records!

    ResponElimina
  2. que bo! ja la tastaré el proper estiu. Què és sedrolitja? (potser Satureja)?
    una abraçada

    ResponElimina