dijous, 26 de novembre de 2009

The rewards of fleshy fruits


Les plantes productores de fruits carnosos són un component predominant de molts dels boscos i matollars mediterranis. Els fruits són dispersats pels ocells, quan aquests els mengen i després regurgiten o defequen les llavors senceres, llestes per a la germinació. La recompensa que aquestes plantes subministren als ocells té la forma d'una gran producció de fruits, tant en nombre com en biomassa. Per exemple, la producció anual de fruits en alguns hàbitats ibèrics pot assolir 1.400.000 fruits madurs per hectàrea.
Els fruits dispersats pels ocells es caracteritzen pels colors vius, i la seva ubicació a l'extrem de les tiges. Són rics nutricionalment, amb alts nivells de greix i proteïna.
No hi ha mutualismes específics, més aviat els ocells mengen i dispersen les llavors de moltes espècies de plantes.

(tret de Biology and Wildlife of the Mediterranean Region , per Jacques Blondel & James Aronson, Oxford University Press, 2005)

Algunes espècies interessants per als ocells
Mata o llentiscle Pistacia lentiscus
Arítjol Smilax aspera
Aladern de fulla estreta Phillyrea angustifolia
Matapoll Daphne gnidium
Murta Myrtus communis
Aladern Rhamnus alaternus
Marfull Viburnum tinus
Lligabosc Lonicera implexa

(nota: totes aquestes espècies són mediterrànies i no requereixen cap mena de rec artificial)

(foto: Flora Catalana)


Un article per llegir: Herrera, C. M. (1995) Plant-vertebrate seed dispersal systems in the Mediterranean: ecological, evolutionary and historical determinants. Annual Review of Ecology and Systematics 26, 705-727.

3 comentaris:

 1. Hola,

  Res. Que acabo de descobrir aquest altre teu blog. El trobo exquisit i molt didàctic. Nosaltres, malauradament, no tenim jardí, però tenim un pati en el que intentem fer com tu (a base de testos i minihorts urbans).

  Aniré seguint el que expliqueu.

  Salut.

  Alfons Delgado

  ResponElimina
 2. moltes gràcies Alfons! Ànims amb el vostre pati, de vegades es pot aconseguir un micro espai de natura ben bonic i agraït.

  ResponElimina