diumenge, 31 de gener de 2010

Construcció de la bassa: fase I


Un dels projectes que em fa més il·lusió és la construcció d'una bassa, amb l'objectiu d'afavorir la biodiversitat i crear un punt de cria per amfibis.
Després de llegir diversos llibres (veure la Biblioteca) i consultar-ho amb experts, he decidit que el millor és crear un petit sistema heterogeni de llacunes, amb diverses profunditats i ambients, i amb una zona de bassa temporal que quedi totalment eixuta a l'estiu. Aquesta dinàmica és freqüent a les basses naturals mediterrànies i hi ha molts organismes que estan adaptats a aquestes condicions.
També he decidit que la profunditat màxima no serà excessiva, com a molt arribarà als 70cm, i que hi haurà dues àrees de molt poca profunditat i una platja inundada, on hi plantaré mentes, Carex, créixens i altres plantes.
En teoria, amb una bassa ben equilibrada (amb força zooplàncton i capgrossos que s'alimenten del fitoplàncton; controlant la matèria orgànica que cau a l'aigua i amb la presència de macròfits) es poden evitar els problemes d'eutrofització i els blooms algals, i les aigües resten transparents. També la presència d'alguns depredadors (larves d'odonats o libèl·lules i coleòpters aquàtics) i els mateixos amfibis controlen els mosquits, els quals d'altra banda no són abundants en les basses ben equilibrades.
Quant al temible mosquit tigre, aquest no cria a les basses si no que està adaptat a criar a petites cavitats i recipients plens d'aigua. En el cas de que pogués colonitzar la bassa (això no sé si succeeix), la presència de depredadors voraços hauria de mantenir-lo a ratlla.
Més endavant ja publicaré un altre post més extens sobre la problemàtica de la fauna de la bassa, fent èmfasi en el tema dels peixos, i també de la flora de la bassa.
La fase I consisteix bàsicament en l'excavació del forat i la planificació de la bassa. També cal comprar els materials per a impermeabilitzar el sòl, cosa necessària si el nostre sòl no és totalment argilós.
Després de consultes diverses, la conclusió és que cal col·locar:
 1. una capa de sorra fina
 2. una capa de geotèxtil
 3. una capa de lona de butil gruixuda
 4. una capa de geotèxtil
 5. la terra (o cistelles) on plantar-hi les plantes
Els càlculs per comprar els materials són els següents:
Longitud total: llargària màxima + 2xprofunditat màxima + 1m com a mínim= 9m
Amplada total: amplada màxima + 2xprofunditat màxima + 1m com a mínim= 6m

Vaja, que em gastaré una pasta! Un establiment on es poden adquirir aquests materials és JardíPond, a Terrassa.

Ah, i per acabar, què en fem de la terra que excavem? Si no tenim lloc on deixar-la, cal dur-la a un abocador d'àrids controlat. És aconsellable separar la terra del subsòl de la terra superficial. En el meu cas, he decidit aprofitar la terra per a crear petits turonets, recomanats per a papallones (veure els consells de Cistus associació) . També es recomana utilitzar la terra extreta del subsòl (més pobra) per a posar-la al fons de la bassa i plantar-hi els macròfits.
La terra de la capa superior ("topsoil"), més fèrtil, es pot guardar per a les ribes i platges, MAI per a posar-la dins la bassa doncs no convé fer-hi aportacions extra de nutrients.

base del turonet per a papallones (cal plantar-hi les plantes)

4 comentaris:

 1. me alegro que te hayas animado a hacer el estanque, ya veras cuando lo tengas instalado como todo son sorpresas agradables y satisfaccion constante.

  saludos.

  ResponElimina
 2. Enhorabona Anna, pinta molt bé! Ja ens explicaràs les arribades dels primers colonitzadors...

  Albert

  ResponElimina
 3. moltes gràcies... a veure si hi ha sort! L'entorn no és gaire agraït. Potser hauré d' "importar" algunes larves de tòtil d'algun lloc precari.

  ResponElimina
 4. Hola. He descobert recentment el teu blog i et felicito per els articles i en especial per els treballs a la bassa i la divulgació que en fas dels mateixos.
  Comentes que has hagut de posar geotextils i butils degut a que la terra, al no ser totalment argilosa, calia impermeabilitzarla d'alguna manera. Molt raonable, pero es clar, també em pregunto: Per què enlloc de recorrer a l'ús d'aquests materials artificials no has considerat posar argila i intentar aconseguir així una bassa natural?

  Salutacions

  -Marc

  ResponElimina