dissabte, 9 de gener de 2010

Fa fred: alimenteu els ocells!

En aquests dies de fred intens, és molt recomanable ajudar als ocells amb menjar suplementari, sobretot si vivim en una zona afectada per nevades i glaçades, les quals poden provocar grans mortandats d'ocells per manca d'aliment. Podem posar-los-hi granes diverses (gira-sol, cacauets no salats...), pastissos de greix, restes de menjar de casa, trossets de mantega... A la botiga Oryx trobarem una bona oferta de diferents tipus de menjar i menjadores. Els pastissos de greix de boví barrejats amb llavors i insectes, molt energètics, tenen molt d'èxit!
De pas, podrem gaudir de la conducta fascinant dels ocells, afavorir les seves poblacions i el seu èxit reproductor. Alimentar-los també és una bona manera d'animar els nens a acostar-se a la natura.
*Cal anar amb compte i procurar que les menjadores estiguin netes, doncs poden provocar contagis de malalties.
L'ocell de la foto és una mallerenga emplomallada (Parus cristatus), força comú sobretot a les pinedes.

4 comentaris:

 1. Els que venen a casa tenen la sort de que a nosaltres no ens agrada el torró. Els encanta el tou, el de xixona i el de rovell d'ou.

  Salut.

  ResponElimina
 2. Ostres que bo! I qui es menja el torró? les mallerengues, merles i pardals?

  ResponElimina
 3. Pràcticament tots els que venen. Pardals comuns, cotxes, pit-roig, cuereta blanca,estornells,... També es mengen els polvorons de coco (els únics que no ens agraden). Els engrunem i els deixem a la menjadora, i no duren res!!

  La merla encara no ve, es deixa veure de tant en tant però no s'acosta a la menjadora. L'any passat va començar a venir cap al febrer o març i es va convertir en una assidua molt confiada, sobretot entre abril i maig. Devia estar criant perquè s'omplia el bec de cucs deshidratats i pastís de greix. El més bo és que sovint venia ja amb el bec ple de cucs de terra, i semblava que s'acostava a les menjadores per buscar les postres.

  No sé com fer-ho per atreure les mallerengues. N'hi ha moltes a pocs metres (blaves i carboneres) però no s'acosten al pati. Hi penjo pastís de greix i cacauets però res. A la part de davant de casa sí que venen. Vam penjar una caixa-niu a la primavera i a la setmana ja hi havia mallerengues blaves fent niu, però no s'acosten al menjar que hi ha al pati del darrera, probablement perquè no hi ha arbres i no es senten tan segures. Dies enrera va venir una carbonera a inspeccionar però no l'hem tornat a veure.

  Aquesta primavera volem instal·lar una altra caixa per mallerengues, que posarem a la façana d'entrada a pocs metres de l'altra, i una altra per cotxa o cuereta que posaré al pati. També tenim una ben nova per a quiròpters que instal·laré d'aquí a poc.

  Bona ocellada!!!

  Alfons

  ResponElimina
 4. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  TE SIGO TU BLOG
  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...


  AFECTUOSAMENTE
  ANNETTE

  DESEANDOOS UNAS FIESTAS ENTRAÑABLES OS DESEO FELIZ AÑO NUEVO 2010 Y ESPERO OS AGRADE EL POST POETIZADO DE LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL Y EL DE CREPUSCULO.

  José
  ramón...

  ResponElimina