dijous, 19 d’agost de 2010

Amanida de mongeta del cuc, tomàquet pebrot i ruca

La mongeta del cuc és una varietat tradicional de mongeta que es menja tendra, de fruits allargats i de molt bon gust. Les plantes són molt productives i fàcils de conrear, i com són de mata baixa no cal entutorar-les, la qual cosa encara estalvia més feina. Ara a l'estiu maduren les mongetes, i és el millor moment per prendre-les.
Vaig comprar les llavors a Les Refardes, un col·lectiu que es dedica a preservar la biodiversitat de les varietats agrícoles locals.

















Aquí una recepta per fer una amanida amb productes d'estiu, una amanida deliciosa. Es tracta de combinar les mongetes cuites "al dente", al vapor, amb bons tomàquets de temporada (vaig fer servir tomàquets pebrot que vaig comprar a "Can Juanals", durant una visita al Baix Empordà). Hi afegeixo fulles tendres de ruca del jardí, ceba i trossets de pebrot groc de Girona, i ho amaneixo amb i oli d'oliva verge i gomasio (barreja de sal marina i sèsam). Per sofisticar-ho encara més, s'hi poden afegir herbes d'estiu com fulletes de portulaca. Aquesta amanida també queda molt bé amb rodanxes de patata bullida amb pell.

Mongetes del cuc















M'agrada molt la mongetera, amb les seves delicades flors blanques














Tomàquets del pebrot (són allargats i molt dolços)
















Un altre plat plenament estiuenc és la pasta amb albergínies i alfàbrega, plat super bo i fàcil de fer. Si es té hort, primer cal collir algunes albergínies i unes branques d'alfàbrega. Tallem i salem l'albergínia, deixant-la plorar una estona. L'esbandim i la passem per la planxa o la paella ben calenta. Quan la pasta és cuita al dente, la barregem amb l'albergínia, fulles d'alfàbrega i, si l'albergínia ens ha quedat seca, podem afegir una mica d'oli d'oliva.
S'hi poden afegir encenalls de formatge, pinyons torrats a la paella o pipes de gira-sol. Es pot substituir l'alfàbrega per fulles de menta fresca picades, també queda molt bo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada