dissabte, 14 d’agost de 2010

Evolució d'una bassa sense peixos

Els darrers mesos, a la bassa han passat força coses.
A principis d'estiu, dins l'aigua van aparèixer núvols de puça d'aigua (Daphnia). Aquests crustacis de l'ordre dels cladòcers s'alimenten del fitoplàncton (algues microscòpiques), amb la qual cosa l'aigua estava molt transparent. N'hi havia milers!
Al mateix temps, em vaig preocupar per la presència inquietant de larves de mosquits. Vaig estar a punt de posar un parell de gambúsies mascle a la bassa... La gambúsia és un peix exòtic de petites dimensions, que fou introduït als nostres aiguamolls precisament per a controlar els mosquits. La introducció d'aquesta espècie, malauradament, ha tingut nefastes conseqüències per als peixos autòctons com el fartet o el samaruc.
Vaig tenir paciència, però, i la cosa es va anar equilibrant de forma natural: al cap d'un temps, van arribar els notonèctids, voraços depredadors, que aparentment han devorat totes les larves de mosquit, tot i que també les Daphnia.
Fa poc hem detectat larves de libèl·lula a l'aigua, les quals també són molt depredadores.
El costum de mantenir peixos ornamentals, com els carpins daurats, a les basses, és desastrós per a molts animals. Les carpes preden sobre les postes i capgrossos dels amfibis, i sobre els invertebrats depredadors de mosquits; una bassa plena de carpes és una bassa pobra en biodiversitat. A més, els excrements dels peixos contribueixen a eutrofitzar l'aigua.
Tenint una mica de cura, és possible mantenir una bassa equilibrada i lliure de mosquits, sense afegir-hi peixos. Entre altres coses, és important que hi hagi moltes plantes oxigenants a una bassa.
A la meva, hi he posat un munt de plantes: nenúfars, Myriophyllum, plantatge d'aigua, créixen bord (Apium nodiflorum), mentes, lliri groc (Iris pseudacorus)... i algunes plantes exòtiques com la Elodea, doncs a casa som molt lluny d'altres basses naturals.
Les següents fotos són fetes a la bassa:

Plantatge d'aigua (Alisma plantago-aquatica)
Sympetrum striolatum, libèl·lula comuna a les basses quietes
L'espiadimonis Lestes viridisflor de l'aloc (Vitex agnus-castus), planta característica de les rieres del Maresme, i amenaçada per la canalització i encimentació de les lleres

la gossa Mel, ens ajuda a foragitar gats

flor d'Alisma plantago-aquatica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada