dilluns, 27 de setembre de 2010

COM FER COMPOST III Què es pot compostar

Tota matèria orgànica és compostable, però en compostatge domèstic més val seguir algunes pautes per evitar possibles problemes. Hi ha coses que es poden compostar sense limitacions,  altres les haurem de mesurar o evitar afegir-les al compost.
A casa anem llençant les restes de la cuina en una galleda. Al cap de 2-3 dies, o depenent de la quantitat, ho llenço al compostador, juntament amb altres restes més seques, fullaraca, branquetes etc, sempre respectant l'aireació i equilibri N-C que deia al post anterior.
És recomanable tallar les restes a trossos més o menys petits, per afavorir el procés de descomposició, però no cal matar-s'hi gaire. Jo faig uns talls grollers, a tota la pila, amb unes tisores de podar.

COSES QUE ES PODEN COMPOSTAR SENSE LÍMITS
Restes de verdura i fruita de la cuina: peles, fulles, pinyols, verdura feta malbé...
Fullaraca, branquillons, herbes (sense llavors)
Closques d'ous - millor esmicolades
Pèls, ungles
Gespa segada
Restes de poda
Closques de fruits secs
Palla, canya, serradures
Algues de la bassa
Restes d'herbes aromàtiques, infusions, el marro del cafè
Fems de vaca, ovella, cavall, gallines...
Cartró, oueres, el rotlle de cartró del paper WC...

AMB LIMITACIONS...
Pells de cítrics: si no són ecològics, poden portar ceres i porcades diverses. Si són ecològics, afegir amb mesura (acidifiquen el compost) i millor tallats a trossets
Coses florides (pa, tomàquets...): les floridures poden afectar els bacteris descomponedors
Pinassa: la pinassa només es pot afegir en quantitats molt petites, doncs conté substàncies inhibidores del creixement de les plantes, i a més es descomposa molt lentament. Si en tenim molta, millor dur a la deixalleria (recollida de poda vegetal).
Pipi humà: una mica pot activar el procés de compostatge
Closques de mol·luscs: costen molt de descomposar, però es poden afegir com a material estructural
Paper de cuina

MILLOR EVITAR
Restes de carn i peix: en compostatge domèstic, poden provocar males olors
Caques humanes, de gat i gos
Paper de foli, paper imprès
Fusta vernissada o tractada amb productes tòxics
Herbes adventícies amb les seves llavors (després germinen en el compost, podem compostar les tiges i fulles)


la fullaraca va molt bé pel compost

2 comentaris:

  1. Jo preparo la terra per als testos de la terrassa, però no ho llenço tot a la galleda, perquè no sabria què fer amb el compost. Normalment només fulles seques de les mateixes plantes, restes de la verdura i, de tant en tant, closques d'ou que aporten el sofre necessari per a alguns bacteris. A l'estiu el procés és molt ràpid, però cal anar amb compte perquè si es fa servir massa aviat, el compost pot ser molt àcid i algunes plantes no toleren aquella acidesa i moren.

    ResponElimina
  2. Jo vaig separant les restes de la cuina en una galleda, per que tinc el compostador molt lluny de la cuina i no hi vaig cada dia... Quan tinc tota la galleda plena faig el viatge.
    No sabia això de les closques d'ou i el sofre! Imaginava que sobretot aportaven calci. Nosaltres tirem totes les closques d'ou al compostador, no sé si ho fem bé (no som super estrictes).
    És cert, el compost s'ha de deixar "madurar" bé abans d'aplicar-ho a les plantes. Jo el deixo ben bé uns mesos.
    De totes formes, es podria compostar "en superfície", una capa d'encoixinat de fulles seques o palla, això sí que es pot aplicar directament a la base de les plantes, és l'anomenat mulch.
    Algunes plantes d'hort, com les solanàcees, toleren compost més fresc, però mai massa aviat, com dius!

    ResponElimina