diumenge, 5 de setembre de 2010

Si vols fer un sol acte per afavorir la biodiversitat, aquí el tens.If you do one single action for biodiversity, let it be COMPOST.


Compostar és potser l'acció individual més poderosa a l'hora d'estalviar energia, recursos i al mateix temps afavorir la biodiversitat. Per què?

Compostar les deixalles orgàniques domèstiques i restes de jardineria és el reciclatge més eficient i barat que podeu fer. Estalviem l'energia del transport, i l'energia de la gestió de la brossa; en el pitjor dels casos, una valuosa matèria orgànica, en comptes de completar el cicle de descomposició, serà incinerada cap a l'atmosfera en forma de més CO2. Quin absurd, no?
Encara que a la nostra localitat hi hagi plantes de compostatge de la brossa domèstica, el transport i recollida de tots aquests residus no deixa de tenir un enorme cost energètic. L'any 2003, a Espanya es van consumir 66,6kgs de verdura per persona. Només cal calcular que aproximadament un quart d'aquest pes es llença en forma de peles, fulles, etc... si multipliquem pels milions d'espanyols, ens adonem de la ingent quantitat d'energia que es podria estalviar i de matèria orgànica que es podria reutilitzar i retornar al sòl, fertilitzant-lo. Això és vital, en un moment en que tantes regions pateixen processos desertització i erosió, i en que gastem tones i tones de petroli per a produir fertilitzants.

A més, les piles de compost poden ser molt importants per a la natura. Molts invertebrats s'alimenten de matèria vegetal en descomposició: petits crustacis, miriàpodes, tisoretes, col·lèmbols... Alguns rèptils s'aprofiten de la festa, amagats al compostador. El compostatge afavoreix els microorganismes beneficiosos del sòl, crea un ambient càlid propici per a l'amagatall hivernal d'eriçons i altres bestioles, per no parlar del compost gratuït que obtindreu per a millorar el vostre hort (si en teniu) o el d'un amic (si no en teniu, sempre podeu ajudar algú altre).

El projecte BUGS - que s'ha realitzat en jardins de Sheffield (Regne Unit), ha estudiat científicament els jardins com a hàbitat. Un dels resultats indica que als jardins on es fa compost hi ha una major diversitat de coleòpters, molts d'ells amenaçats a nivell britànic, precisament per la manca de matèria orgànica (fusta, etc) en descomposició al medi natural.

En propers posts miraré d'explicar com es fa compost a nivell casolà. Si vosaltres en feu, estaria molt bé compartir experiències!2 comentaris:

  1. Seguiré els posts amb atenció. Porto un any amb un vermicompostador, però continuo tenint alguns dubtes sobre el millor funcionament. Ara, l'experiència és boníssima.

    ResponElimina
  2. felicitats, ventura! la veritat és que mai ho he provat amb els cucs, però em fa molta gràcia. És una molt bona alternativa per als balcons. A més m'encanten els oligoquets (cucs de terra)!
    Ja aniré postejant sobre el compostatge.

    ResponElimina