dijous, 7 d’octubre de 2010

Heura per atreure abelles (i altres insectes)

Una de les formes d'afavorir la biodiversitat des de casa nostra, és tenir en compte els invertebrats, base de la dieta de tants ocells, rèptils, amfibis i mamífers. Al jardí, pati o terrassa, és recomanable mantenir una bona diversitat de plantes, especialment si són plantes adaptades al nostre clima i que requereixen poca aigua.
També és bo procurar que hi hagi plantes en floració al llarg de l'any (segons on visquem això no és difícil) per que insectes tan importants com les abelles puguin trobar aliment. Algunes espècies com el romaní floreixen en ple hivern i altres, com l'heura, floreixen durant la tardor. Les abelles de la mel estan patint greus davallades en les seves poblacions a nivell mundial, per causes poc conegudes, entre les quals l'ús de determinats pesticides. Aquests insectes són vitals per a la pol·inització de moltes espècies vegetals. Tota cosa que humilment poguem fer a casa nostra - plantar plantes nectaríferes, oferir refugi i escletxes per a la cria o hivernada, no ruixar amb productes químics... - serà benvinguda per aquests animals tan agraïts.

Flors i fruits de l'heura

Abella de la mel (Apis mellifera)
Limenitis reducta
Utetheisa pulchella

L'heura (Hedera helix) és una planta enfiladissa de fulles persistents, comuna en tot l'àmbit mediterrani, on ocupa sobretot boscos, indrets ombrívols i parets rocoses. També és una espècie freqüent als jardins, pel seu atractiu ornamental i també per que és molt resistent, barata i fàcil de mantenir. Les flors són molt nectaríferes, per la qual cosa són molt interessants per a les abelles i altres insectes que s'alimenten de nèctar.

A casa, en un racó ombrejat, l'heura ha florit i fructificat abundosament. Hi ha una bogeria d'insectes que la visiten: abelles de diferents espècies, vespes, sírfids, papallones... és increïble!

A l'hivern, alguns ocells com el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) s'alimenten dels fruits de l'heura.

M´s informació sobre plantes mel·líferes al web www.abelles.cat

Planteu heura.

3 comentaris:

 1. Seguiré el teu consell i la plantaré, no sabia que era tan atractiva per les abelles, jo estava intentant plantar romaní a partir de llavors per elles també però no em creix res :(

  ResponElimina
 2. Asterina, el romaní és força difícil de fer germinar a partir de llavor, crec que la millor manera de reproduir-lo és a partir d'esqueixos. I cal tenir en compte que vol sòls pobres i ben drenats, no excessivament fèrtils.
  El que no he provat mai és fer germinar heura, però em sembla que també seria més senzill i ràpid a partir d'esqueixos.
  per la xarxa es pot trobar informació pràctica sobre com fer esqueixos, tant d'heura com romaní...

  ResponElimina
 3. També ho he provat, però se m´han assecat al cap de poc temps. Ja he plantat una petita heura i dos esqueixos a veure si s´agafen bé. Seguiré intentant amb el romaní, amb llavors i esqueixos de les plantes que es traspassen per la tanca de la terrassa de la veïna. Gràcies!

  ResponElimina