dilluns, 11 d’octubre de 2010

Tomàquets secs i confitats al forn


Ara que s'acaba la temporada de tomàquets, encara som a temps de fer conserves, salses i delícies com aquesta. Al Maresme tenim la sort de poder comprar tomàquets (i altres verdures) boníssims i ecològics directament al pagès (*).
Aquests tomàquets assecats i confitats en oli d'oliva són un autèntic vici; aquesta recepta accentua bestialment la dolçor dels fruits. Es poden prendre amb pasta, en amanida, amb llegums, senzillament amb pa. L'únic inconvenient és que l'elaboració deu ser força costosa energèticament, doncs cal tenir-los al forn moltes hores. Si vius en un ambient sec i assolellat, pots provar de fer-ho al sol (com es fa en llocs com Granada, Sicília...). A casa nostra hi ha massa humitat, però estaria bé provar un assecador solar domèstic.
Recepta

Una bona quantitat de tomàquets de qualsevol varietat, però que siguin madurs
Oli d'oliva verge
Sajolida
Pots de vidre

Tallar els tomàquets en grills, i disposar-los a la safata del forn, tal qual (sense oli ni res). El punt més important és que el forn no estigui massa calent, la idea és que els tomàquets no es coguin, si no que es vagin deshidratant poc a poc. La temperatura hauria d'oscil·lar entre 70ºC i 100ºC, en funció del temps que tinguem. No caldrà que estiguem vigilant tota l'estona, al contrari. Podem omplir tot el forn amb tomàquets i anar a fer qualsevol altra cosa: jugar, treballar, dormir, llegir... doncs caldran unes bones hores, més de 4. Hi ha gent que els deixa tota la nit! (en aquest cas, la temperatura hauria de ser molt baixa). Si els posem a 100ºC haurem de vigilar més, que no es cremin.
El punt dels tomàquets dependrà del nostre gust, hi haurà qui els vulgui molt secs o qui els vulgui més sucosos. Totalment secs es conserven més temps, però a mi m'agrada deixar-los una mica sucosos, els trobo més bons.
Un cop confitats, cal posar-los en pots de vidre, omplir amb oli d'oliva i afegir una branqueta de sajolida o orenga. Si volem guardar-los força temps i a temperatura ambient, abans caldrà esterilitzar els pots, bullint-los. Si no els esterilitzem, serà millor desar-los a la nevera.


* On comprar verdures ecològiques locals al Maresme: Horta Pla de Munt (Palafolls), Martí Rossell (Mataró), mercat de la Plaça Gran (Mataró), ecobotiga El Pi (Mataró), Tres Horts (Vilassar de Mar)

1 comentari:

  1. Jo els vaig fer l'any passat i els recomano !!!
    Res a veure als que comprem ja secs !!!!!!

    ResponElimina