divendres, 31 de desembre de 2010

Per cap d'any, les merles mengen heura

Bé... que ningú pensi que es preparen una mena de raïm de la sort (tot i que el raïm segur que els agrada). Les merles, com altres túrdids, aprofiten bé molts fruits silvestres. Enguany l'heura de casa ha fructificat abundosament, i sovint hi enxampem a merles i tallarols de casquet menjant-ne els fruits, els quals maduren a finals de tardor i hivern. Quan sortim al camp aquesta època de l'any, si hi ha claps d'heura és fàcil endevinar que allà hi trobarem els tallarols, aprofitant un recurs alimentici molt valuós en una època poc favorable.
Com vaig dir en un altre post, l'heura és una planta molt agraïda en jardineria ecològica, per la seva resistència, senzillesa de manteniment, i interès per a la biodiversitat. En alguns parcs urbans s'ha fet servir com a planta tapissant del sòl en indrets ombrejats, en substitució de les inefables gespes. Un bon exemple el podem veure al parc del Laberint d'Horta.
Estaria molt bé fer servir més aquesta planta per a cobrir murs i altres superfícies pavimentades.

Fruits d'heura (Hedera helix)

Merla (Turdus merula)

Bon 2011!

3 comentaris:

 1. Hola em dic jordi i voldria preguntà si les Merlas menjen tomaquets perque tinc les tomaqueres situades al costat del niu de les merlas.
  I ja qui soc preguntà si a las carbaseras las formigues se les menjen i on trobar fartilitzan natural per la terra de l'ort nasecitaria que mespliquesis tot de truquillus per aprendre mes de lu que se si, em pots fer aquet favor tastaria molt agraït!!!!
  Visca la natura!!!:)

  ResponElimina
 2. Hola santa helen. No crec que les merles mengin tomàquets, a no ser que aquests estiguessin molt madurs i per tant, tous. Pensa que per la forma dels tomàquets i la seva pell gruixuda, a les merles els costaria menjar-los. Els ocells tendeixen a preferir fruits de tamany petit, que es puguin menjar sencers, o fruits molt tous i passats, que puguin picar amb més facilitat.
  Això de les carbasses i les formigues no ho he sentit mai, a priori crec que no, recorda la pell super gruixuda que tenen aquests fruits. Una altra cosa seria que n'hi hagués alguna de podrida.
  Fertilitzant natural:
  1) fes-te tu el teu compost
  2) comprar fems a alguna hípica i deixar-los compostar (mai aplicar-los frescos a les plantes)
  3) a alguns gardens pots comprar fertilitzants naturals tipus humus de cuc, guano, etc.
  4) si vius a cabrils jo et puc passar una mica de fertilitzant fet amb fem d'ovella

  ResponElimina
 3. Gracies Annette m'aniria molt bé una mica de fertilitzant amb fem d'ovella quan pugis i quan vulguis ens fem un truc. El meu telefon es fix:937530075 (cabrils)
  No se si ens coneixes som la família teixidó
  blog (tu ets cabrils).

  ResponElimina