diumenge, 12 de desembre de 2010

Plantar ruca entre rengleres

No m'agrada gens deixar el sòl pelat, ni tan sols a l'hort. Ja sé que això és poc ortodox, però té un sentit per afavorir la biodiversitat i la fauna edàfica. A l'època seca, convé protegir el sòl de les pèrdues d'humitat amb un encoixinat ("mulching"), que es pot fer amb palla, compost, fulles, sacs de patates, triturat vegetal... L'encoixinat també serveix per dificultar la invasió de l'hort per herbes adventícies.
Una tècnica que es fa servir és plantar verdures de creixement ràpid entre les verdures de creixement més lent, per exemple enciams amb cols o cebes. Així, quan la col comença a ser gran i a ocupar força espai, ja és l'hora de collir els enciams.

Rucola creixent entre enciams

Aquest hivern he provat de sembrar força ruca (rucola - Eruca sativa ) entre rengleres o alternada amb altres verdures. La ruca creix molt ràpid i és molt cobrent del sòl. Com forma un tapís força dens, va molt bé contra les males herbes. A mida que creix l'anem tallant i ens mengem els deliciosos brots tendres, rics en potassi i vitamina C.


És una planta que vol climes frescos, així que és una bona opció per plantar a l'hivern si vivim en llocs de clima no massa extrem. És realment fàcil de conrear, podem sembrar-la directament a l'hort, germina bé i creix rústega. Després podem deixar que algunes plantes espiguin a flor, i en podrem recuperar les llavors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada