dilluns, 10 de gener de 2011

com posar menjar per als ocells silvestres

Mallerenga petita (Parus ater)

Les menjadores  són una molt bona manera d'acostar els ocells a la gent, a més de servir per donar un cop de mà als ocells en èpoques d'escassedat d'aliment. La BTO i altres institucions ornitològiques prestigioses han publicat diversos treballs analitzant els efectes de les menjadores.

Quin menjar els posem: pipa negra petita (la comprem a la graneria Serra d'Argentona), cacauets sense sal i picats al morter (sencers són un perill, especialment en època de cria),  molles de pa i formatge pel terra, altres llavors, de vegades cucs deshidratats, i a l'hivern pastissos de greix. De tant en tant, la delicatessen suprema són les pipes de girasol sense closca.
Les menjadores, cacauets, els pastissos de greix i el preparat d'insectes el comprem de la casa GRANA, i el venen a Oryx i al garden center l'Alzinar d'Arenys de Munt.

Tot té un gran èxit. Sobretot vénen mallerengues (Parus ater, Parus major, Parus caeruleus, Parus cristatus), pardals comuns, pinsans, i a finals d'hivern, lluers. De vegades tallarols de casquet.

Vaig provar de fer els pastissos hivernals de forma casolana, amb mantega i llard, amb resultats desiguals. La mantega funciona força bé (es bat mantega amb pipes, llavors i cacauets amb una forquilla, després ho refredes a la nevera en un tàper quadrat) però no surt gaire a compte. El llard de porc és una cotxinada, es fon fàcilment i pot embrutar el plomatge dels ocells. El greix de boví (base de molts pastissos comercials) és complicadíssim de fondre a casa.  Després de fer unes quantes proves, em quedo amb els pastissos comercials que venen a Oryx.
A les merles també els agraden trossos de poma, orellanes...

Un altre apartat important són les mesures higièniques, cal tenir molta cura i rentar molt bé les menjadores periòdicament (idealment un cop per setmana); si es troba algun ocell malalt és millor treure-les temporalment doncs poden ser un focus de contagi. I mantenir les menjadores en llocs lluny de l'abast de gats.

També es interessant mantenir un punt d'aigua per als ocells, com abeurador o també per al bany. L'altre dia hi havia uns cinc tallarols de casquet banyant-se. Fins i tot vam rebre la visita d'una tallareta vulgar (Sylvia communis) banyista.

al següent enllaç de la RSPB http://www.rspb.org.uk/advice/helpingbirds/feeding/ es parla sobre menjadores: què, com i quan, beneficis, precaucions, etc. (Òbviament es tracta del contexte anglès)

Salut i bons aliments!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada