dilluns, 24 de gener de 2011

The rewards of fleshy fruits, 2 (mutualisme entre plantes i ocells)

Infrutescència de marfull (Viburnum tinus) amb diversos fruits ja menjats, fotografiat al jardí el 10 de gener

 He estat llegint alguns articles del Dr. Carlos M. Herrera, de la Estación Biológica de Doñana (CSIC) que ha investigat molt sobre la ecologia i evolució de les interaccions entre ocells i plantes a la regió mediterrània. Vaig a destacar algunes de les idees que ens podrien interessar per la seva aplicació pràctica al jardí.

Moltes plantes productores de fruits carnosos manténen una relació de mutualisme amb alguns ocells, de la que s'en deriven avantatges per ambdues parts. Els ocells obtenen aliment (ingereixen el fruit sencer i després expulsen la llavor intacta) i les plantes, a canvi, obtenen la dispersió de les seves llavors.
A la regió mediterrània, les plantes amb fruits carnosos abunden sobretot als hàbitats poc perturbats, en boscos i matollars. Els ocells frugívors dispersants de llavors pertanyen a les famílies dels túrdids (tords, merles, grives, pit roigs), sílvids (tallarols) i muscicàpids (papamosques).  Algunes espècies tenen una dieta gairebé exclusivament frugívora durant la tardor - hivern.
Característiques nutritives dels fruits
Diversos gèneres de plantes de la vegetació mediterrània produeixen fruits rics en lípids (la qual cosa els fa molt interessants per als ocells, pel seu alt contingut energètic).  Els pics de maduració d'aquestes plantes solen produir-se a la tardor - principis d'hivern, coincidint amb l'arribada massiva d'ocells migrants i hivernants, els quals tenen requeriments energètics alts per resistir les llargues migracions o les fredes nits hivernals. Els fruits del marfull (foto superior) són rics en lípids.

Llista de plantes mediterrànies amb fruits carnosos dispersades per ocells, amb el % de fruits menjats segons diversos estudis. He seleccionat plantes que poden ser utilitzades en jardineria.
Llentiscle Pistacia lentiscus  100-91%
Arítjol Smilax aspera 100-86%
Aladern de fulla estreta Phyllirea angustifolia 99-72%
Murta Myrtus communis 95-89%
Olivera Olea europaea 94-52%
Aladern Rhamnus alaternus 93-61%
Esbarzer Rubus ulmifolius 90-43%
Marfull Viburnum tinus 75-51%
Cirerer de guineu Prunus mahaleb 68-50%
Sanguinyol Cornus sanguinea 49-36%
En general, els fruits d'aquestes plantes són menjats per diverses espècies, no hi ha mutualismes específics. 

Llista d'ocells amb dieta total o molt frugívora durant la tardor-hivern
Tallarol de casquet Sylvia atricapilla
Tallarol gros Sylvia borin
Tallareta vulgar Sylvia communis
Tallarol capnegre Sylvia melanocephala
Tord ala-roig Turdus iliacus 
Merla Turdus merula
Tord comú Turdus philomelos
Griva cerdana Turdus pilaris
Griva Turdus viscivorus
Pit-roig Erithacus rubecula
 
Aquests ocells són "dispersants legítims", és a dir, expulsen les llavors intactes. Altres ocells, com les mallerengues o els fringíl·lids, poden menjar fruits però sovint mengen també la llavor, destruint-la i fent impossible la germinació. Així doncs es consideren "predadors de llavors".


heura amb els fruits menjats


Qui vulgui aprofundir en la matèria, pot descarregar els treballs d'aquest autor aquí. A la Bibliografia n'assenyalo alguns.

5 comentaris:

 1. Interessant. Però no se a quin llibre vaig llegir que el fruit del marfull era tòxic (devía ser per a l'home, només). Jo tinc plantats uns quants de fa 3 anys i fa uns dos-tres mesos estaven ben plens d'aquests fruits. ;)

  Et deixo el meu bloc per si t'hi vols passar:

  http://lanaturaalmeujardi.blogspot.com/

  ResponElimina
 2. Hola Litonevada. Efectivament el marfull és força tòxic per als humans, tot i que té usos medicinals (veure la Flora Catalana http://www.floracatalana.es/U-V-X-Y-Z/viburnum%20tinus.html )
  Però pensa que els ocells sovint tenen adaptacions fisiologiques a la dieta frugívora, que els permet digerir substàncies que serien toxiques per als humans. Per exemple, se sap que per les merles, la dosi letal d'atropina (toxina de la planta Atropa belladonna) és 100 vegades la de l'ésser humà!

  ResponElimina
 3. Hola em dic césar i m'agradaría saber si em pots indicar algun lloc on es puguin comprar llavors d'aquestas plantas que son aprofitadas pels ocells.
  Grácies, fás un blog molt interesant

  ResponElimina
 4. Hola César, gràcies pel comentari. No sé on vius, però moltes d'aquestes plantes és millor comprar-les directament en algun viver o garden, doncs no és fàcil fer-les germinar; algunes d'aquestes llavors requereixen processos tèrmics o químics per germinar millor. Per exemple - les llavors de Cistus s'han de passar pel forn! A més aquestes plantes creixen força lentament.
  De totes maneres, si t'interessa jo et puc aconseguir llavors de marfull i d'aladern. També pots mirar de sortir al camp quan els fruits d'aquestes plantes són madurs i collir-ne uns quants per treure les llavors. O potser provar de fer un esqueix?

  A garden "L'Alzinar" d'Arenys de Munt venen força plantes mediterrànies

  ResponElimina
 5. T'agraeixo l'oferiment i la informació. Buscaré un viver a prop de casa a veure si trobo el que busco, si no aniré al garden d'Arenys de Munt. La que més m'agradat del llistat de l'Herrera a sigut la murta.
  Salutacions

  ResponElimina