dimarts, 1 de març de 2011

10 consells sobre com menjar ecològic sense arruinar-se

 1. Fer una dieta més vegetariana. És un principi bàsic. En general, les dietes més vegetals surten més bé de preu que les riques en carn i peix. Dos terços del cereal que es conrea al món es destinen a l'aliment de bestiar. Per cada caloria d'animal que ingerim, calen de 3 a 15 calories de blat o soja. Si tots mengéssim menys carn podriem produir els mateixos aliments amb menor superfície agrícola.  I de pas, milloraríem la justícia social. 
 2. Augmentar el consum de llegums, que ens aporten salut i són barates. Un plat de llenties ecològiques surt força més barat que un bistec. O que una orada "ració".
 3. Ull amb els capritxos: sona a purità, però si el que volem és racionalitzar la nostra despesa no queda més remei que vigilar amb aquells snacks, xips, brioxeries, cookies, almejes, papaies... Millor un bon tros de pa amb un raig d'oli de Siurana. Els productes bàsics, encara que siguin ecològics, sempre seran més econòmics que els capricis.
 4. Ull amb el menjar fora. Ho sento, un altre toc purità. No descobreixo la sopa d'all, els restaurants desequilibren brutalment el pressupost. Millor sortir poc, i quan se surt, que sigui una petita festa.
 5. Productes de temporada. Ara a l'hivern, surt molt més barat menjar col i espinacs que no pas albergínies i cireres. Així, quan arriben les cireres, els tomàquets i els pebrots, fa una il·lusió!
 6. Fora intermediaris. Si trobes un pagès que vengui cistelles directament, segurament la qualitat preu serà excel·lent. El meu pagès, per exemple, em serveix verdura ecològica a preu de verdura convencional de qualitat. I és molt més raonable consumir productes locals que no pas productes xops de petroli. Aqui tens la guia "Compra a pagès" .
 7. Si menges peix, millor blau. I que siguin espècies que estiguin a nivells baixos de la cadena tròfica, com les sardines i els verats. Barats!
 8. Cooperatives de consum Si pots dedicar una petita part de teu temps, són una bona opció per a consumir millor i més barat.
 9. Productes a granel. Ja no són fàcils de trobar, però normalment són molt més econòmics i ecològics, sobretot si portem les nostres pròpies bosses. A Tremp hi ha una botiga, ruralvitàlia, que ven una gamma increïble de llegums, llavors, fruits secs i cereals a granel, i ecològics. A molt bon preu.
 10. Menjar menys. Ras i curt. Per economia, ecologisme i per salut. Els darrers estudis científics sobre l'envelliment, demostren que hi ha una relació entre una dieta pobra en calories (i carns roges) i una major longevitat. Si voleu més dades us en puc passar. Ull, no parlen de desnutrició, sino d'una dieta racionalment frugal.
 11. Teniu més idees?

5 comentaris:

 1. Lo del granel i envasos és una de les coses que més mèmprenya. L'any passat vaig entrar a un super d'un carrer, d'un barri, d'una ciutat, d'un país estranger on en un corredor hi havia una perspectiva abassegadora dels productes envasats. Centenars de recipients de plàstic, llaunes etc. Multipliquem-ho per milions de supers. Crec que l'envasat és un dels factors ecocides més grans.

  Idees: L'hortet, ni que sigui al balcó.

  I anar a buscar, cargols, espàrrecs, i el que sigui
  I ara m'agradariaposar-te a prova:) A Gallecs vaig veure el diumengeunes persones al mig d'un rostoll ajupint-se i embossant no sé què. Intrigadíssim els hi vag preguntar. Tens alguna idea?

  ResponElimina
 2. Això dels cargols no sé jo si...passa alguna cosa

  ResponElimina
 3. tens tota la raó amb això dels envasos. De fet, volia afegir un consell nº 11 sobre "evitar els envasos individuals" que a més de tenir més quantitat d'envàs per producte, surten més cars també.
  És una autèntica bogeria això dels envasos al super, quan hi vaig em poso malalta de veure la mega quantitat de plàstic que compra la gent, és molt fort! naltros procurem prioritzar els envasos de vidre sempre, i tenim prohibides les safates de porexpan.
  També m'han explicat que les llaunes d'alumini es reciclen molt bé.
  Darrerament anem força a comprar la llet a una d'aquestes màquines, vam comprar l'ampolla de vidre i l'anem reutilitzant, és genial perque els briks són un altre malson.

  Lo dels cargols i espàrrecs és una bona opció, sempre i quan no surtin milions de persones a buscar-ne, és com tot... Lo de gallecs misteri, no serien cargols? i roselles (nom és l'època encara)?

  pèrfida

  ResponElimina
 4. On deia centenars eren milers.
  Volia dir que fou a un racó d'una ciutat molt lluny de casa on vaig Percebre amb molta més claredat la magnitud -per ser global!- del problema dels envasos.

  A la natura: mores, roser boscà, herbes, etc..

  De fet,que hi ha a les escombrries sinó un 90 % d'envasos.
  Tachín, la solució.....: No paraven d'embossar!
  Ah, no sé si has llegit de la meva ludofília i mantindrem el suspens,hehe. A veure si aiximateix algun lector ho endevina. M'ho van dir en castellà. Pista: clatellot

  Així anomenada, ojo. Encara no he trobat allò escaient

  ResponElimina
 5. Per si et manca temps per joquets o ho trobeu difícil: COLLEJAS (clatellots)
  Em va sembla adient el joc i per això el vaig plantejar. Com també ha estat interessant haver pogut deduir perquè d'un clatellot en diuen colleja. Suposo que això ja ho trobareu sols, després de conèixer la planta.

  El dropo bocamoll aquell suposo que es va descuidar les cometes i l'"ocellet" és tan susceptible...

  ResponElimina