diumenge, 20 de març de 2011

Jardins vius, jardins morts

L'altre dia en Pere, jardiner professional, ens va dir que li agradava venir a casa perquè el nostre jardí és viu, a diferència d'altres jardins que són morts.
És cert. Amb l'esclat primaveral, el jardí bull de papallones, abelles, sírfids; les sargantanes fan corredisses, els ocells ja recopilen material per als seus nius... 
En canvi, molts jardins són inerts, estèrils.
Formats per esteses de gespa impoluta, immaculada. D'un verd llampant poc creïble a la vora de la Mediterrània. On poca cosa viu excepte l'ocasional merla. Alguns parterres de plantes no menys artificioses: ciclamens a l'hivern, tulipes, geranis... plantes de laboratori amb formes exaggerades, barroques, i gens de nèctar. Plantes amb poques defenses que atreuen potser alguna fauna, sovint plaga (la papallona del gerani) i susciten ferotges atacs amb un arsenal de fitosanitaris, no fos cas que trobéssim alguna taca, alguna fulla mossegada, que trenqués la suposada perfecció artificial. 
Al sòl, uns adobs sospitosos fets de boletes de color verdós. Alguns arbres, esporgats al màxim perquè no treguin fulles embrutadores dels nostres terres higiènics. Ni una fulla al terra, sisplau!
Poques bestioles viuen en aquests ambients "verds" esterilitzats.
I això amb sort, doncs ara s'ha imposat la terrorífica "jardineria sostenible" feta de ciment i plàstic (gespa artificial).
Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)

5 comentaris:

 1. Ben cert!
  M'encanten aquests tipus de posts.
  Que vagi bé!

  http://lanaturaalmeujardi.blogspot.com/

  ResponElimina
 2. Quina raó en anomenar-los jardins morts...com m´esgarrifa la gent que té aquests tipus de jardins. LLarga vida al teu jardí.

  ResponElimina
 3. Més terroríifca que la jardineria "sostenible" -cometes!- és l'economia "sostenible" dels Zapateros: ells l'entenen com un grup de mesures per a "sostenir" la economia insostenible.

  Ah, la teva (?)Maiol diu que s'han de llençar tots els cotxes de més de 10 anys. Vinga xatarra.

  ResponElimina
 4. El Plan E era un despropòsit per continuar abocant ciment inútil. A Vilassar de Mar van aixecar una vorera que estava en bon estat per posar-ne una de nova. Els diners del pla E només es podien destinar a obra pública, no a qüestions socials, culturals, de recerca...
  Criteri, et recomano la lectura del darrer article d'en Joan Majó (mira el meu twitter)

  ResponElimina
 5. creo que te gustaría mi jardín, rebosa vida por todas partes.

  ResponElimina