diumenge, 3 d’abril de 2011

Recepta màgica per viure més anys, ser més ecològic, i estalviar.

I estudiada científicament.



No és cap misteri. Consisteix en menjar una mica menys. Si menges menys:

ESTALVIES: doncs tot allò que no menges no ho compres.

ETS MÉS ECOLÒGIC: tot allò que no menges suposa menys energia i aigua gastades, menys superfície agrícola, menys pesticides, menys animals torturats, menys aqüífers contaminats... etc.

Però el curiós del cas, és que a sobre, pot millorar la teva LONGEVITAT.

Fa anys que els científics han comprovat que una dieta amb restricció calòrica ( important, sense malnutrició) millora dràsticament l'esperança de vida (de 30 a 50%) en molts animals de laboratori.
El mateix fenòmen s'està estudiant en primats no humans, amb resultats, de moment, positius, quant al retard de l'envelliment i malalties relacionades (càncer, cardiovasculars, degeneratives, etc). La restricció calòrica sembla que millora la resistència de l'organisme a l'estrés oxidatiu i augmenta l'esperança de vida. Els mecanismes que hi ha al darrera d'això encara s'estan estudiant.

"En condicions normals, l'ús d'oxígen per part dels organismes genera metabòlits potencialment reactius ("oxidants").  A les cèl·lules, hi ha una situació crònica d'estrés oxidatiu. La quantitat de dany oxidatiu augmenta a mida que l'organisme envelleix, i és el principal factor causant de la senescència.
La restricció d'ingesta calòrica redueix els nivells d'estrés i dany oxidatiu, endarrereix els canvis associats a l'envelliment i allarga l'esperança de vida en alguns mamífers." (*)

Recordem també que l'alimentació frugal és una de les coincidències vitals dels venerables vellets d'Okinawa.

És important destacar que es tractaria d'un règim alimentici frugal però suficient i complet, en cap cas d'una malnutrició.

Per si desitgeu informació més exhaustiva sobre aquest fet, copio a continuació les referències d'articles científics on s'exposen aquests estudis.

*Oxidative Stress, Caloric Restriction, and Aging Rajindar S. Sohal and Richard Weindruch Science 5 July 1996:  Vol. 273 no. 5271 pp. 59-63 
Extending Healthy Life Span—From Yeast to Humans Luigi Fontana, Linda Partridge, and Valter D. Longo Science 16 April 2010: 321-326.
Dietary restriction in mice beginning at 1 year of age: effect on life-span and spontaneous cancer incidence R Weindruch and RL Walford Science 12 March 1982: 1415-1418

Caloric restriction and aging: studies in mice and monkeys.  Anderson RM, Shanmuganayagam D, Weindruch R. Toxicologic Pathology 37 (1): 47–51.

Resum al portal de notícies científiques Science Daily: Reduced Diet Thwarts Aging, Disease In Monkeys Science Daily, July 10, 2009

I finalment, un recull de tot això a la Wikipedia

3 comentaris:

  1. Muy interesante. También decir que las poblaciones más longevas suelen tener una alimentación vegetariana o con un aporte mínimo de producto animal....

    ResponElimina
  2. Los viejecitos de Okinawa comen bastante pescado, creo... Aunque es cierto que comen muy poca carne. Desde el punto de vista sostenible y ético, por supuesto que deberíamos reducir lo máximo posible nuestro consumo de carne y pescado.

    ResponElimina
  3. Fa molt poc que vaig sentir una reflexió interessantíssima de Bigas Luna. Que la retingui qui vulgui cuidar-se: CAL TROBAR EL PLAER DE -o en- CUIDAR-SE. O sigui que el que hauria de ser una obligació esdevingui una satisfacció, pensant amb els beneficis que reporta.

    He fet post dels dos comentaris. Amb dos pensaments dels de "retenir".

    ResponElimina