dijous, 30 de juny de 2011

Llacunes i basses a Öland

Pel seu substrat calcari,  a l'illa d' Öland  són freqüents els petits "mossen" o llacunes, algunes d'elles temporals, doncs s'arriben a assecar a l'estiu.
Moltes d'aquestes basses són un petit tresor de biodiversitat, i dins les seves aigües hom pot observar un fascinant món de depredadors i depredats; d'éssers subaquàtics increïbles. És d'agrair que es preservin aquests ecosistemes.

Prop d'Äleklinta vam topar amb unes petites basses que eren una joia; ben assolellades, presentaven catifes de Chara sp. al fons, i vegetació de Carex , salzes i joncs. Dins l'aigua hi nedaven tritons (Triturus cristatus),  enormes aranyes aquàtiques, fluctuants sangoneres, el ditisc més gros, i moltes libèl·lules hi sobrevolaven.

Orquídies "Adam och Eva" (Orchis sambucina)


A Grindmossen hi ha un sistema molt bonic de basses, estanys i canals amb una gran riquesa de plantes (Potamogeton, Sparganium, nenúfars...), abundància de capgrossos (creiem que Rana arvalis o Rana agilis),  larves de tricòpters, ditiscs, molts cargols...
Catifa de Chara a Grindmossen


Frosslundamossen és l'estany que hi ha prop del petit poblet de Frosslunda. Les seves ribes són envoltades d'un bosc de Carex i sobre l'aigua sura el Potamogeton. També hi ha molts capgrossos i diverses espècies d'espiadimonis del gènere Coenagrion.

Aquí al Maresme, de basses només en queden les artificials, creades per acumular aigua de rec. Llàstima que estiguin enverinades amb sulfat de coure.

1 comentari:

  1. Ei, quina gràcia Anna, i quina enveja!

    Aquí hi vaig passar 3 mesos fent recerca i era un paradís, totes aquestes bassetes són un tresor... vau veure-hi grans branquiòpodes (aquells crustacis que ens agraden)?

    Records

    Albert

    ResponElimina