dijous, 7 de juliol de 2011

Un menu vegetarià 100% estival

Amanida marroquina, Guisat d'albergínies, pebrot, tomàquets i cigrons, i Macedònia de fruits d'estiu amb maria lluïsa

Ara és el moment de cuinar amb els fruits de l'estiu: albergínies, carbassons, pebrots, tomàquets, cogombres, meló, albercocs, prunes...

Amanida marroquina



Aquesta senzilla amanida la serveixen a moltes tavernes, bars i restaurants del Marroc rural. És molt refrescant i bona.
Consisteix en tallar tomàquets (ben dolços i carnosos), cogombres i ceba tendra, a daus. Es barregen, i s'amaneixen amb una vinagreta feta amb oli d'oliva verge, suc de llimona, pebre, sal i... abundant menta fresca (és el toc diferent i necessari d'aquesta amanida). Es pot substituir la llimona per vinagre.


Guisat d'albergínies, pebrot, tomàquets i cigrons

És un plat més consistent, potser no molt adient si el dia és extremadament calorós, però és deliciós. Tret del llibre "Vegetarian Cooking for Everyone", de Deborah Madison.

Tallar albergínia en daus i daurar-los en una paella en oli d'oliva. Reservar.
Encendre el forn a temperatura mitjana. Posar-hi una safata amb una mica d'oli, ceba vermella picada, un pebrot vermell tallat a daus (jo hi vaig posar 2 verds, encara no tinc pebrot vermell) i 1-2 cullerades de cafè de pebre dolç ("pimentón"); saltejar fins que estigui lleugerament daurat (8-10 minuts), afegint un o 2 dents d'all a làmines als darrers minuts. Afegir 2 cullerades de concentrat de tomàquet (el de CalValls és boníssim, també es pot fer a casa), fregir-ho tot un minut, afegir una mica d'aigua i remenar.
Afegir uns tomàquets ben madurs i carnosos, sense pell ni llavors, a daus.  Afegim l'albergínia i els cigrons cuits.  Abaixar una mica la temperatura del forn i coure uns 15-20 minuts, remenant de tant en tant.
Guarnir-ho amb julivert picat i servir.


Macedònia de fruits d'estiu amb maria lluïsa


És clar que, a l'estiu, les millors postres són les dolces fruites que ens regala la natura. Com més locals i properes, millor, més bones. Albercocs, préssecs, prunes, meló, síndria...
Podem donar a les fruites un aire més elaborat si fem aquesta macedònia de gust espectacular.

Consisteix a tallar les fruites que vulguem, i les ruixem amb suc de taronja natural (o també, suc de qualsevol altra fruita, meló, per exemple, amb un toc de suc de llimona). El toc àcid és necessari per evitar l'oxidació dels fruits. Afegim fulles fresques de maria lluïsa, i ho deixem reposar una estona, a la nevera si volem.  
Aquest cop la vaig fer amb préssecs de vinya, prunes grogues, prunes vermelles, i groselles del Pallars que em va regalar afectuosament la Lala quan vaig ser a Farrera uns dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada