diumenge, 28 d’agost de 2011

Prat de dall - wildflower meadowHe estat uns dies al Pallars i, com sempre, m'ha meravellat la bellesa dels prats de dall. Aquestes formacions seminaturals es mantenen per la sega de l'herba a l'estiu, per a l'obtenció de farratge pel bestiar. Aquests prats no es llauren i s'adoben amb fems lleugerament a la tardor. No s'en fa cap altre tractament, per tant, es un tipus d'explotació poc intensiva. Els prats de dall pallaresos mostren una rica biodiversitat, amb moltes espècies de plantes herbàcies, que atreuen una gran quantitat d'insectes: papallones, ortòpters (saltamartins), abelles, coleòpters... per no parlar dels rèptils i ocells com l'escorxador (Lanius collurio).
El trèbol de prat (Trifolium pratense)
És fantàstic contemplar l'espectacle de mil colors d'aquestes praderies, sentint l'orquestra viva del brunzit dels insectes.

Succisa pratensis amb abella
A molts llocs d'Europa aquestes formacions han estat substituïdes per explotacions farratgeres molt més intensives: monocultius de lleguminoses o gramínies, que són llaurats, fertilitzats, tractats... i segats molt freqüentment, amb una enorme despesa energètica i de químics, i una gran pèrdua de biodiversitat. La RSPB calcula que a Anglaterra s'ha perdut més del 90% dels prats amb diversitat de flors ("wildflower meadows").La RSPB recomana plantar petites recreacions d'aquestes praderies florides als jardins.  Si us porteu bé, al proper post miraré d'explicar com fer-ho. És una de les tècniques més difícils en jardineria.Argynnis paphia sobre Scabiosa


Prat ja dallat

3 comentaris:

 1. Si, els prats de dall són uns reductes de biodiversitat al.lucinants. I els prats de dall de terra baixa, molt més rars que els de muntanya, són probablement encara més interessants i quasi ja no ens en queden...

  ResponElimina
 2. S'haurien d'implantar aquests prats naturals enlloc d'aquests "jardins" de gespa de mansió hollywoodiana.

  ResponElimina
 3. Teniu tota la raó. D'una banda, és cert que els prats de baixa alçada estan fatal. Sense anar més lluny, molts prats d'albellatge, típics de la Serralada Litoral, ara mateix són sota ciment.

  Si es canviés el xip en jardineria estalviariem enormes quantitats d'aigua. Però no hi ha manera de canviar la maentalitat de la gent, que continua insistint en tenir unes gespes totalment irracionals i estèrils.

  ResponElimina