dimecres, 19 d’octubre de 2011

Taller gratuït sobre basses de biodiversitat

Aquest diumenge, a Can Masdeu (Collserola, Barcelona) donaré un taller sobre com crear i mantenir  basses per afavorir la biodiversitat.
Veurem quins són els motius per mantenir una bassa, fonaments de la biologia de les basses, els organismes que viuen en aquests hàbitats, com resoldre problemes...
També treballarem sobre el cas del dipòsit d'aigua de Can Masdeu i farem una pràctica de reconeixement de plantes aquàtiques.Serà aquest diumenge a partir de les 12h, a Can Masdeu

3 comentaris:

 1. Com a "jardinera referent" et volia preguntar una cosa, però abans de donar-te feina per res, he buscat a google. I veig que lo que jo no entenia tampoc no ho entenen molts i era motiu de polèmica a l'enllaç de baix: El trébol indica manca o excés de nitrògen? Si tens alguna certesa pots contestar aquí, ja que crec que pot interessar a molts. Gràcies.
  http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=63629


  Ah, respecte a les basses, en baix fer una -de ciment- de metre i mig que ha durat 15 anys i ara s'ha esquerdat. Ha aguantat l'aigua glaçada de quasi mig pam. Hi tinc dos peixos fa deu anys i no els hi dono menjar, i han sobreviscut a sota la capa de glaç bastants dies!. Per informació general.

  Ah, si no hi has estat i t'interessa la regió,també et convido -i als teus lectors- a llegir la meva modesta i potser plasta crònica de les meves andances per les Açores, on toco algun tema de natura.

  ResponElimina
 2. "Manca" o "excés" de nitrogen són termes erronis. En tot cas depèn. Si volem conrear espígol, més ens val tenir un sòl pobre. Si volem carbasses, ens caldrà un sòl més ric.

  El problema sovint rau en la confusió del jardiner-horticultor. He vist horticultors super experts confondre els trèvols amb Oxalis.
  Trèvols: plantes del genere Trifolium sp. de la familia de les Lleguminoses. Aquestes plantes tenen la capacitat de fixar el nitrògen atmosfèric al sòl gràcies a la simbiosi amb bacteris a les seves arrels. Les lleguminoses, així, tenen la capacitat d' "enriquir" el sòl i per això tradicionalment s'han emprat en rotació de cultius (ex. veça després de cereals) o com adob en verd.

  En canvi, les Oxalis, són plantes sovint confoses amb els trèvols. Pertanyen a la família Oxalidàcies, i són força invasores dels horts ("males herbes"). Moltes són plantes nitròfiles, vol dir que creixen en sòls rics en nitrògen com per exemple els sòls dels horts. Difícilment trobaríem aquestes plantes en pedregars de sòls prims.
  BASSES: una bassa amb peixos i marges verticals pot perjudicar a la biodiversitat, en comptes d'afavorir-la.

  ResponElimina
 3. Mercès, i en quant la bassa té la forma i proporcions de mig ou - a lo llarg- i em conformo que vinguin vespes , odonats, etc i també sento raucar algun batraci pels rocs de la vora.

  Al blog ja et contestaré però ja que parlaves d'ocells aquí t'avanço que el cagarro n'és un, com ja explicaré a la propera entrada açoriana

  ResponElimina