dimarts, 1 de novembre de 2011

Consells bàsics per a menjadores d'ocells

Elena Obon, veterinària del CRFS de Torreferrussa, ens detalla les precaucions que cal tenir amb les menjadores per ocells, per evitar epidèmies i mortandats d'aus.


"Tingueu en compte que l'alimentació suplementaria d'ocells, en concentrar individus en un mateix lloc, facilita la transmissió de malalties. No només poden infectar-se de malalties parasitàries (com la tricomoniasi detectada a Anglaterra o els coccidis), també malalties bacterianes (salmonelosi, micoplasmosi, etc), per llevats (megabacteriosi) o inclús víriques (paramixovirus, verola..).

Recomanacions molt bàsiques serien:
1) Mantenir les menjadores higienitzades, cosa de vegades difícil tractant-se d'aus, però és el nostre deure si volem tenir menjadores al jardí.
De primer cal treure l'aliment sobrant, netejar amb aigua i sabó, esbandir amb aigua i aplicar algun desinfectant tipus lleixiu. El sabó a utilitzar pot ser un per rentar els plats, per exemple, tot i que qualsevol altre sabó pot servir. El lleixiu pot ser en una dilució 1: 10 en aigua, millor calenta, doncs actua més ràpid. Després esbandir bé amb aigua i deixar assecar.
Això seria aplicable tant a menjadores com a abeuradors o banys.

2) Col·locar les menjadores i abeuradores en un lloc que no es contaminin fàcilment amb les femtes de les aus (no sota una branca emprada com a posader habitual). Tampoc en un lloc de fàcil accés per altres animals com gats.


3) Mantenir els aliments en bones condicions d'emmagatzematge. No emprar aliments vells o rancis. Les llavors poden fer-se malbé d'un any per l'altre si no es mantenen en un bon lloc, afavorint la proliferació de micotoxines per exemple.4) Si es detecten aus amb aspecte de malaltia o mortes en el jardí, RETIREU RÀPIDAMENT LA MENJADORA! Aviseu a l'autoritat competent, en aquest cas els Agents Rurals (935740036) per a que s'inicii una investigació el més aviat possible de les causes de malaltia dels ocells salvatges."


Teniu menjadores per ocells a casa? Heu tingut mai algun problema? Quines espècies us venen? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada