divendres, 12 d’octubre de 2012

Dues espècies d'odonats

Aquest estiu han passat per la basseta força espècies d'odonats, inclosa Calopteryx haemorrhoidalis, una espècie ben poc comuna. La raó podria ser la sequera? No ho sabem.

L'altre dia vaig sorprendre dues espècies diferents compartint (i lluitant per?) l'espai. Una d'elles, Sympetrum striolatum , és freqüent a les bassetes quietes com la nostra, i de fet ja va criar a la bassa que teníem l'any passat.

L'altra espècie no sé quina és, he demanat la seva identificació al portal Biodiversidad Virtual, però si sabeu quina és us ho agrairia! Crec que és una Lestidae


Malauradament crec que aquesta basseta és massa petita com per permetre la convivència de diverses espècies d'odonats.  Però demostra que la natura és molt agraïda, per poc que col·laborem amb ella.

5 comentaris:

 1. Hola Anna... des de tot el desconeixement: els odonats quant solen viure? i per què no poden compartir espai, són agresius? gràcies!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Sergi!
   El cicle vital dels odonats ve determinat per la llargada del seu estat larvari. Ja sabràs que passen l'estat larvari dins l'aigua. Bé, doncs si l'aigua té una temperatura baixa el desenvolupament va més lent i pot passar que no doni temps a l'emergència de l'adult abans de que arribi l'hivern. Quan passa això, la larva roman dins l'aigua tot l'hivern i acaba el seu creixement a la primavera següent. Així, hi ha individus que completen el seu cicle en un any, i altres que triguen més.
   Igualment, quan la temperatura és alta pot haver diverses generacions en un mateix estiu/any.

   Elimina
  2. quant a la competència, no és que siguin agressius, el que passa és que quan l'hàbitat és petit potser no hi ha suficients recursos per a gaire individus i es produeix una competència per l'espai disponible.
   Quan teníem una bassa més gran vam veure que hi havien criat 3 espècies simultàniament, amb diverses larves de cada espècie.
   La bassa actual és super petita i no dóna per tant... Així, de forma habitual i constant, només hem vist a Simpetrum.

   Elimina
 2. Hola, yo tambien he tenido visita de Calopteryx haemorrhoidalis y de Libellula depressa como novedades, tal vez sea por la sequía, que estos bichos hayan tenido que buscar nuevos puntos de agua. la especie que fotografías junto al Sympetrum es Lestes virens casi seguro.

  Un saludo

  ResponElimina
  Respostes
  1. Muchas gracias David! Yo también pensé en Lestes virens...

   petons!

   Elimina