dilluns, 19 de novembre de 2012

Cuinar amb sàlvia

La sàlvia oficinal (Salvia officinalis) és una planta aromàtica, fàcil de cultivar, que dóna un gust deliciós a molts plats. És molt utilitzada a la cuina italiana; per exemple, la pasta "al burro e salvia" (mantega fosa aromatitzada amb sàlvia) és exquisida. O la focaccia amb ceba vermella, gorgonzola i sàlvia.
Aquesta herba té moltes propietats interessants per a les dones, doncs tradicionalment s'ha emprat per calmar els dolors menstruals i els problemes de la menopausia.  

A part de Salvia officinalis, hi ha moltes altres espècies del gènere Salvia, sobretot a Amèrica, on sovint tenen flors que són pol·linitzades per colibris. Aquestes sàlvies, comunes en jardineria, es poden detectar per les seves flors allargades i sovint de color vermell, el nèctar de les quals no pot ser aprofitat pels nostres abellots, que no ténen la llengua prou llarga. Així doncs, aquestes sàlvies, prou boniques com a ornamentals, són menys interessants per a la fauna útil.

Ara és temporada de carabasses; el gust de la sàlvia és un molt bon acompanyant de la dolçor de les carabasses.

Tagliatelle + carabassa rostida amb all i sàlvia


Tallar una carabassa violí a daus no massa grans. Posar-los en una safata pel forn amb oli d'oliva, alguns grans d'all aixafats i fulles de sàlvia. Rostir fins que la carabassa sigui tova, amanir amb flocs de sal.
A mitja cocció, aprofitar l'escalfor del forn per torrar algunes avellanes matxucades o pinyons.
Bullir els tagliatelle i acompanyar amb els daus de carabassa i els fruits secs torrats al forn.


Si em podeu donar idees de plats amb sàlvia, les agrairia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada