dimarts, 26 de febrer de 2013

Neteja de caixes niu

Com cada hivern, cal netejar les caixes niu abans de que arribi la primavera, per procurar un espai net i lliure de paràsits als seus futurs ocupants.

El sistema de neteja de les caixes niu és el que recomana la RSPB (Royal Society for the Protection of Birds): es treu el llit de pèl i molsa que van fer els antics ocupants; es raspalla l'interior i finalment es ruixa amb aigua bullent.

Les tres caixes niu que hem revisat van ser ocupades l'estiu passat. No hi ha manera de saber si les niuades van fracassar o no; cal pensar que els pollets van tirar endavant bé. Si els dos pares haguessin mort i de retruc haguessin mort els pollets, n'haguéssim trobat algunes restes. Si els pollets van ser depredats, no hi ha manera de saber-ho, però és difícil que un depredador entri pel forat d'aquestes caixes niu.

Posar caixes niu és recomanable perquè al nostre país, a causa de l'acció humana hi ha escassetat d'arbres grans amb troncs plens de cavitats. La majoria d'arbres dels boscos i jardins són joves, amb troncs fins. Hi ha més disponibilitat de forats en alguns murs, però tot i així, no en sobren.


És important posar una caixa niu que estigui ben feta, que sigui sòlida i aguanti la intempèrie. Encarada cap al Sud però que no li toqui el Sol de ple a l'estiu - millor situar la caixa niu a l'ombra de les branques.
I sobretot, que no tingui una entrada "enorme", com algunes caixes que es veuen al mercat. Si els depredadors (rates, esquirols, fagines...) poden entrar per l'entrada, probablement els ocells no les faran servir.Contingut de les caixes niu: el "llitet" que fan els ocells per a les seves cries és fet de pèls, molsa, fibres, fils... Al de l'esquerra va quedar un ou sense eclosionar!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada