dimecres, 10 d’abril de 2013

La calèndula, és o no una planta atractiva pels insectes beneficiosos?

El costum de plantar boixacs de jardí (Calendula officinalis) als marges dels horts sovint s'atribueix a que "atreu als insectes beneficiosos".
Tanmateix, segons la meva experiència, no em sembla que la calèndula sigui massa atractiva per als insectes, si la comparo amb altres plantes com la borratja, la rucola, la pastanaga, l'espígol, l'orenga, la tarongina... Mai no hi veig gaire abelles, ni sírfids, rondant els boixacs, i em dóna la sensació de que les flors d'aquesta planta no en tenen gaire, de nèctar. Trobo que és una planta molt modificada, si la comparem amb la seva parent silvestre, el boixac de camp Calendula arvensis. Aquesta espècie sí que abunda als marges "naturals" dels conreus, formats per plantes arvenses espontànies.
A la fi he acabat sospitant que aquesta planta és popular per la seva bellesa alegre, la seva facilitat de conreu, i les seves qualitats cosmètiques, i que "de pas" se li ha volgut atribuir la qualitat de favorable per als insectes beneficiosos.
De totes maneres, he decidit investigar una mica a veure què trobo, doncs potser estic molt equivocada.

El més destacat que he trobat és un estudi que es va realitzar al Parc Agrari del Baix Llobregat, i que va ser recollit a la revista Agro-cultura. Segons aquest estudi, "els boixacs de jardí Calendula officinalis han demostrat ser excel·lents reservoris per als mírids. (...) aquestes plantes presenten una elevada abundància de nimfes i adults, sobretot als ulls o parts apicals de les tiges."
L'estudi cita el mírid depredador Macrolophus pygmaeus, que depreda sobre la mosca blanca, ous, pugons, trips... Així, sembla que almenys alguna virtut "insectòfila" sí que pot ser demostrada científicament.
De totes maneres, l'estudi no pot constatar que la planta sigui atractiva per a himenòpters i dípters pol·linitzadors, virtut que sí posseeixen altres plantes analitzades, com l'alissum (Lobularia maritima). L'estudi també reconeix que alguns insectes plaga utilitzen també la calèndula, sense problemes aparents.
Em pregunto si la varietat silvestre, el Boixac de camp (Calendula arvensis) té aquestes mateixes qualitats d'atracció per als mírids? Sospito que el boixac de camp deu ser més ric en pol·len i per tant, més interessant per a altres insectes beneficiosos.

Planteu calèndula als marges de l'hort? Heu observat que (de debò) atreu als insectes? Quins?Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada