dissabte, 4 de maig de 2013

Un viatge naturalista a Menorca

En aquest blog acostumo a parlar només sobre el meu jardí i natura urbana. Però acabo de passar uns dies en un lloc molt proper que m'ha enamorat, i tinc ganes de compartir-ho.

A Menorca encara hi ha un entorn natural que es conserva plàcid i harmònic. Hi ha un medi rural que no s'ha intensificat tant com el que tenim a Catalunya, una agricultura que ha sapigut preservar elements com els marges de pedra seca, rierols sense canalitzar, marges arbustius, basses temporals... Hi ha ramaderia en règim semiextensiu, i molts dels prats emprats com a farratge, si bé no són prats de dall plenament biodiversos, permeten una certa colonització per part de plantes silvestres. En primavera, les vores dels camins i molts dels prats són un esclat de color i de vida: margarides, cards, gavó, trèvol, ranoncles... Amb les seves abelles.


És molt recomanable visitar Menorca aquesta època de l'any! Els paisatges són una delícia.


Em va sorprendre la presència, relativament abundant, d'alzines força madures i de gran port, als bosquets i camps menorquins.

Durant aquest curt viatge hem pogut gaudir de tresors com la contemplació d'una lluita de dues tortugues d'estany, (Emys orbicularis) als prats inundats de Lloriac.  En tota una vida a Catalunya mai he vist aquesta espècie, i això que m'he mogut força. A Menorca, en quatre dies n'he vist tres, i sense buscar-les!

Al port d'Es Castell vam veure un munt de peixos, inclosa una impressionant mola de barracudes.

Un dels objectius del viatge era una estada d'anellament a l'illa de l'Aire, cosa que no es va poder produir del tot a causa de la pluja.  En Santi sí que hi va estar uns dies, jo molt menys.

Sargantana balear (Podarcis lilfordi) a l'Illa de l'Aire. A Menorca es van extingir.Anellament de polls de falcó peregrí a l'Illa de l'Aire


L'altre objectiu era la visita d'algunes de les basses temporals que es conserven a Menorca. No vam poder-ne veure gaires, perquè la majoria són molt difícils de trobar o es troben en finques privades, però les que vam visitar oferien un espectacle delicat i meravellós de plantes aquàtiques com Ranunculus peltatus, Eleocharis uniglumis o Elatine macropoda. Hi havia capgrossos de reineta, ja algunes libèl·lules i alguns coleòpters aquàtics. Em vaig quedar amb les ganes de veure'n més.Sa Bassa Verda amb Eleocharis uniglumis i Eleocharis palustris

Orquídia Ophrys tenthredinifera

Una altra orquídia que encara he d'identificar, alguna idea?Quant als ocells, hi ha una abundància impressionant de rapinyaires (aufrany, àliga calçada, arpella, falcó peregrí, xoriguer, àliga pescadora...), i moltíssims ocells vinculats al medi agroforestal: cadernera, trobat, capsigrany, bitxac, cruixidell, abellerol, tórtora, guatlla, rossinyol, tallarols...Un rierol enmig de camps


Prats de civada borda amb taques de plantes silvestres, prop de Algaiarens

2 comentaris:

 1. Anna

  Podria ser Ophrys apifera.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ho he mirat a la guia i realment sembla una Ophrys apifera. Moltes gràcies, quina vista que tens!

   Elimina