dilluns, 6 de maig de 2013

Una planta campiona per a les abelles

És una de les plantes més melíferes que conec. Es tracta de Dorycnium hirsutum (botja peluda), una planta modesta, que creix de forma natural als alzinars del Maresme. Fa uns anys vaig veure una gran mata al Montnegre, que estava absolutament plagada d'abelles.

No és una planta gens habitual en jardineria, doncs no té un aspecte massa ornamental, tot i que a mi em sembla bonica, amb les seves fulles pubescents d'un verd glauc i les seves abundants flors blanques.  És molt interessant en jardineria ecològica, doncs és una planta molt resistent a la secada, poc exigent, i que està perfectament adaptada al clima mediterrani. Per tant, no requereix de rec a l'estiu, no requereix adobs, ni, per descomptat, pesticides.

Fa poc es va desenvolupar una varietat, Dorycnium hirsutum 'Frejórgues' , que fa uns arbustos més arrodonits, compactes i bonics. No és massa fàcil de trobar a les botigues de jardineria, però els vivers Sala i Graupera de Llavaneres la conreen i la venen.

Aquesta tarda les mates de Dorycnium hirsutum del jardí eren plenes d'abelles!
Per als interessats en l'etnobotànica, a la "Flora Catalana" es recullen les següents propietats medicinals d'aquesta planta:

Propietats: Diurètic, astringent, hemostàtic, antiinflamatori, antiemètic
Indicacions: Varius, flebitis, hemorroides, hemorràgies lleus, cremades lleus, nafres bocals, penellons, genives sagnants
Parts emprades: Sumitats florides
Formes d’aplicació: Infusió, infusió per rentats, banys, coliris, colutoris

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada