dilluns, 17 de juny de 2013

El mutualisme més espectacular del món

Icneumònid visitant flors de la xirivia. Els icneumònids són vespes paràsites de les larves d'altres insectes

Aproximadament, dos terços de totes les plantes amb flors són pol·linitzades per insectes. Aquest servei no es presta gratis. En pagament pel transfer de pol·len, les plantes subministren aliment als pol·linitzadors en forma de nèctar i pol·len. Aquests nutrients són molt desitjables: el nèctar pot contenir un 50% de sucres, i el pol·len de 15 a 60% de proteïnes i altres elements essencials.
És un cas exemplar de mutualisme (relació entre dos organismes que s'en beneficien mútuament sense perjudicar-se), el que es dóna entre angiospermes i insectes pol·linitzadors, probablement el mutualisme més bèstia de tot el món.

Moltes espècies amb flors vistoses i perfumades, requereixen la pol·linització dels insectes per a optimitzar la producció de llavors. Lotus corniculatus, per exemple, pràcticament no produeix llavors en absència de pol·linitzadors. Una visita d'abella ja produeix algunes llavors, i per a assolir una producció màxima calen de 12 a 25 visites. Les flors, doncs, necessiten ser visitades més d'un cop per a maximitzar i optimitzar la producció.
Als conreus d'horta, la fertilització i producció de llavors sovint és subòptima a causa d'un nombre insuficient de pol·linitzadors naturals. En aquest cas, les produccions poden ser millorades considerablement col·locant colònies d'abelles de la mel (Apis mellifera) prop dels conreus (Free, JB. 1993;Insect pollination of crops (2nd edition) Academic Press, London).

Les abelles i abellots reben la major part del seu aliment a partir de nèctar i pol·len, i per tant estan ben equipats per a recol·lectar-ne grans quantitats. Estan coberts per una capa de pèls amb ganxos, que capturen els grans de pol·len, que hi queden adherits. Durant el vol, l'abella pentina el pol·len adherit a la seva superfície, el qual queda acumulat als cistells situats a les potes posteriors.

El nèctar conté de 10 a 70% de sucres, i molts altres compostos, com aminoàcids, lípids, minerals.

Els insectes tendiran a preferir una recol·lecció que minimitzi la despesa energètica, i per tant preferiran aquelles flors amb nèctar abundant.

Chrysis sp. (vespes del tipus vespes-cucut)

Dípter (mosca) a identificar

Extret del llibre Insect-plant Biology, de Louis Schoonhoven, Joop van Loon i Marcel Dicke (oxford University Press). La meva darrera adquisició!

Horticultors: si voleu afavorir la presència de pol·linitzadors naturals, podeu fer el següent:
  • Evitar els pesticides
  • Respectar els marges amb vegetació arvense i arbustiva
  • Plantar massissos amb plantes aromàtiques
  • Procurar la presència de racons-refugi
 Veure també aquests altres posts:

http://canroldors.blogspot.com.es/search/label/plantes%20mel%C3%ADferes
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada