dimecres, 17 de juliol de 2013

Jacint d'aigua, enciam d'aigua, Azolla i altres plantes per NO posar en una bassa

Les plantes aquàtiques tenen força capacitat invasora, i algunes d'elles poden esdevenir autèntiques calamitats per a la biodiversitat local.
Si planegem fer una bassa, fóra bo que tinguéssim això en compte, i per tant evitéssim posar algunes plantes que poden ser perilloses en el nostre ambient. Malauradament, algunes d'aquestes plantes són força emprades per la seva capacitat "depuradora" de les aigües, sobretot en àmbits suposadament sostenibles. Una depuradora natural amb plantes exòtiques i invasores NO és una bona alternativa, ni és una alternativa ecològica. El millor que podem fer és buscar alternatives entre la flora autòctona. Les plantes autòctones també ens poden servir per a reciclar els nutrients i "netejar" la nostra bassa.

És cert que sovint és difícil aconseguir plantes aquàtiques autòctones, encara que sigui comprant-les. Conec tres vivers que en produeixen, però el més especialitzat és Aquàtiques Vilassar, que es troba a Vilassar de Mar. Allà podem trobar nenúfar blanc (Nymphea alba), lliri groc (Iris pseudacorus), salicària (Lytrhum salicaria), boga (Typha angustifolia), canyís (Phragmites australis), Mentha aquatica, Nasturtium officinale, Ceratophyllum sp,. Potamogeton natans... 

En fí, a continuació passo la llista de les principals plantes A EVITAR en la nostra zona geogràfica (Europa mediterrània).

AZOLLA FILICULOIDES
És una petita falguera que sura en la superfície de l'aigua. Pot recordar a la llentia d'aigua. No suporta les glaçades. Pot arribar a cobrir tota la superfície de l'aigua, evitant que hi arribi la llum i bloquejant el creixement de la resta de plantes.

ELODEA CANADENSIS
Planta submergida emprada en aquaris i depuradores naturals per la seva capacitat oxigenant. Tanmateix, és una espècie de gran potencial invasiu que ha estat catalogada al "Catálogo español de Especies exóticas invasoras", essent prohibida la seva introducció al medi natural, la seva possessió i el seu comerç.

PISTIA STRATIOTES
(Enciam d'aigua) D'origen africà, té un comportament molt invasiu a Nordamèrica, on arriba a col·lapsar rius i canals. Forma una massa compacta sobre la superfície de l'aigua, evitant el pas de la llum i de l'oxígen.

EICHHORNIA CRASSIPES
(Jacint d'aigua) Originària d'Amèrica del Sud. Té una gran capacitat depuradora, doncs obté de l'aigua tots els nutrients del seu metabolisme. Poden retenir als seus teixits metalls pesants com el cadmi, el mercuri i l'arsènic.
Malauradament, a causa del seu potencial invasor i constituir una amenaça per a les espècies autòctones, ha estat inclosa en el "Catálogo español de Especies exóticas invasoras", essent prohibida la seva introducció al medi natural, la seva possessió i el seu comerç.

Enciam d'aigua (Pistia stratiotes)


2 comentaris:

 1. Merci per aquesta llista, sempre va bé fer un recordatori; a l'apartat de coses que si que es poden posar, s'hi podria incloure la baldellia (Baldellia ranunculoides), o diversos ranuncles aquàtics (Ranunculus aquatilis, etc.).
  Salut!

  ResponElimina
 2. Merci Alytes!
  És que encara tinc pendent el post amb un llistat de plantes de bassa... A més, no totes les espècies es poden aconseguir fàcilment.
  De moment, fa un temps vaig penjar un post sobre plantes de riba
  http://canroldors.blogspot.com.es/2011/07/plantes-per-plantar-la-riba-duna-bassa.html

  ResponElimina